Toerisme Startpagina Callantsoog
Banner450jr

Een portal met toeristische links

Nieuws: Callantsoog 450 jaar


Een mui is simpel gezegd een geul tussen twee zandbanken in waar het water in een sterke stroming richting zee wil.
Wat moet ik doen als ik in een mui terecht kom? Als je in een mui terechtkomt, moet je ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te komen! Het belangrijkste is te blijven drijven. Wie goed kan zwemmen, kan parallel aan de kust gaan zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. En wacht op hulp.

Omgeving van Schagen

Schagen ligt vlakbij de zee. De kust is slechts enkele minuten rijden vanaf het centrum van Schagen. Op de fiets duurt het iets langer, maar de fietstocht is de moeite waard. Na ongeveer een half uur fietsen langs uitgestrekte weilanden en, in het voorjaar, dwars door de tulpenvelden en de zee is in zicht. Schagen ligt ook in een bollengebied; vooral in het voorjaar is dit een goede plek om de wereldberoemde tulpenvelden te spotten.

Bij een meerdaags verblijf in onze regio is het leuk om de omliggende pittoreske dorpjes en kustplaatsen Petten, Callantsoog, Sint Maartenszee of Groote Keeten te bezoeken. Iets verder weg (30 tot 40 autominuten) zijn Zuiderzeesteden als Hoorn en Medemblik de moeite waard. Net als Marinestad Den Helder en Kaasstad Alkmaar.

Callantsoog

Een van de oudste en mooiste badplaatsen

Callantsoog staat bekend als een van de oudste en mooiste badplaatsen van ons land. Wanneer je voorbij de hoge duinen bent, zie je het prachtige, brede zandstrand. De Blauwe Vlag wappert hier, wat staat voor een schoon en veilig strand!

Petten

Authentieke Badplaats

Achter de brede rug van de Hondsbossche Zeewering ligt Petten. Dit dorp ligt direct aan het duingebied, omringd door bossen, met daarin diep verscholen een sprookjesachtig klein meer. Het strand van Petten is breed en vanaf het panoramaduin heb je een prachtig uitzicht over het dorp, het strand en de zee.

Sint Maartenszee

Sint Maartenszee is een echt vakantiedorp

Dit dorpje, dat door het navigatiesysteem niet wordt gevonden, is een echt vakantiedorp. Er wonen heel weinig mensen. Door het prachtige duingebied wandel je in 10 minuten naar het heerlijke, brede en rustige strand. Hier zijn twee strandpaviljoens, waar je van een romantische zonsondergang kunt genieten.

Groote Keeten

Rust & Ruimte

Even ten noorden van de bekende badplaats Callantsoog ligt de heerlijk rustige badplaats Groote Keeten. Het ligt aan een van de breedste stranden van de regio. Rust en ruimte zijn hier de sleutelwoorden, maar je treft hier ook veel liefhebbers van vliegeren en kitesurfen. Vanuit het dorp wandel je zo door de duinen naar het strand, waar het ontspannen kan beginnen.

Warmenhuizen

Het échte Holland met de prachtige polders

Het échte Holland met de prachtige polders, stolpboerderijen en onze heerlijke streekproducten. Die vind je hier. En de nuchtere Westfries schreeuwt het niet van de daken, maar is daar heel trots op!

Zo beschermde de prachtige Westriese Omringdijk eeuwenlang een groot gedeelte van Noord-Holland tegen de oprukkende zee. De 126 kilometer lange dijk is dan ook het symbool van de West-Friese strijd tegen het water. Het dertiende-eeuwse kasteel ’t Huys te Nuwendore, tussen de dorpjes Krabbendam en Eenigenburg, werd ooit verwoest door een doorbraak van de Westfriese Omringdijk.

Waarland

Onvervalste polderromantiek

Waarland betekent laagland. Voor een stukje onvervalste polderromantiek ben je hier aan het juiste adres. De Waarlandpolder, die lange tijd bestond uit verschillende eilandjes en meren, is in 1557 met behulp van één van de eerste watermolens drooggemalen. Tegenwoordig vind je in Waarland nog twee molens: de Slootgaardmolen (1590) en de Poldermolen Waarland (1571). Groenliefhebbers mogen de natuurgebieden De Boomerwaal en De Drasse Dijkvoet zeker niet links laten liggen!

Maar wat Waarland absoluut uniek maakt is de Vlindorado: de grootste vlindertuin van Europa. 

Dirkshorn

Polderdorp omgeven door meren?

Ooit was het kleine polderdorp Dirkshorn omgeven door meren. De meesten zijn ingepolderd en leven verder onder namen als Schagerwaard, de Koetenmeer en het Woudmeer. Gelukkig is er nog een meer overgebleven waarop je eindeloos kunt surfen, vissen of kanoën. In het landelijke dorp Dirkshorn, mooi gelegen tussen de weidse akkers, vind je maar liefst drie bungalowparken. Bovendien is er een golfclub: een A-status golfbaan met veel waterpartijen en uitzicht over de weilanden.

Sint Maarten

Aan de voet van de Westfriese Omringdijk

Dit is vooral een plek om te genieten van de beste uitzichten over het Noord-Hollandse polderland. Het dorp Sint Maarten ligt namelijk aan de voet van de Westfriese Omringdijk. Dit 126 kilometer lange monument staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is in de zestiende eeuw door Westfriese boeren met noeste arbeid gemaakt, om mens en dier te beschermen tegen het zoute water. Nu is het vooral een plek om over te fietsen of wandelen.

Eenigenburg Tuitjenhorn

Exotische papegaaien en Hollandse koeien

Uitheemse diersoorten in de Noord-Hollandse polder? Jawel, in het dierenpark van Tuitjenhorn, Van Blanckendaell Park, lopen bijna zeventig diersoorten rond. Maar buiten de exotische dieren vind je er ook gewone Hollandse boerderijdieren. Naast het park staat het Historisch Museum, met een prachtige collectie oude landbouwwerktuigen. En het kleine dorp heeft nog een grote attractie: De Holle Bolle Boom. Hier vind je een binnenspeeltuin, een buitenspeeltuin en een heuse tropische waterspeeltuin, de Holle Bolle Plons genaamd.

Valkkoog

Strijd tegen water

Het dorp Valkkoog, met slechts een paar honderd inwoners, ligt aan de voet van de Valkkogerdijk. Deze dijk (van het jaar 1248) is nog ouder dan de Westfriese Omringdijk! De bochtige Valkkogerdijk laat goed zien welke strijd de Westfriezen ooit tegen het water hebben gevoerd. Door de ophogingen, doorbraken, en afgravingen is deze dijk van grote historische waarde.

Oudesluis

Ooit de aanlegplaats voor VOC-schepen

Oudesluis, dit schilderachtige dijkdorp was ooit de aanlegplaats voor VOC-schepen. Het lag toen nog aan de waddenachtige uitlopers van de Zuiderzee. De schepen kozen via het Marsdiep voor het zeegat. De oude sluis is nog altijd te bezichtigen! Voor een dagje strand pak je gewoon de fiets. Bovendien zijn hier genoeg campings en vakantiewoningen te vinden voor als je graag wat langer wilt blijven.

Wist je dat er in Oudesluis nog drie molens staan? Uit respectievelijk 1764, 1848 en 1896.

Burgerbrug

Dorp in de oudste droogmakerij van Noord-Holland

In de oudste droogmakerij van Noord-Holland (de Zijpepolder) ligt het schilderachtige dorp Burgerbrug. De historische kern wordt gedomineerd door de oude boerderij Starre Kroon en een lieflijk kerkje met kleine glas-in-lood ramen. 
Rond het dorp staan in de polder de beroemde Noord-Hollandse stolpboerderijen.  En op een afstand van een kilometer of drie lonkt alweer het strand van Petten.   

Sint Maartensbrug

Polderdorp aan de Grote Sloot

Dwars door Sint Maartensbrug loopt de jaarlijkse Kunstroute Zijpe. De eeuwenoude kerk in het centrum van dit polderdorp vormt de bijzondere expositieruimte voor diverse tentoonstellingen van professionele kunstenaars. En als je dan toch in Sint Maartensbrug bent maak je gelijk een rondje Zijperpolder. Van Noord naar Zuid loopt de rustieke vaart Grote Sloot, met aan weerszijden dorpjes als Burgerbrug, Schagerbrug en Oudesluis.

Schagerbrug

Tussen polder en strand

Rondom Schagerbrug is het één en al natuur. De uitgestrekte polders, zeelucht, duinen en het strand op een steenworp afstand. Dit is de ideale uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Of misschien wel surfen op de Noordzee en paardrijden door het duingebied?

't Zand

Midden in het bollenland

Via een typisch Noord-Hollandse drijvende vlotbrug bereik je het zeventiende-eeuwse dorp ’t Zand. Rustig gelegen aan het brede vaarwater van het Kanaal en tussen de bollenvelden die elk voorjaar weer die fantastische kleuren aannemen: roze, paars, rood.